Днес се сбогуваме с Величко Чолаков, Железния шампион на България

Той е единственият български щангист с медал от олимпийски игри в най-тежката категория

Величко Чолаков ще бъде погребан в родния му Смолян, съобщи личният му треньор Костадин Грозданов. Поклонението пред единствения медалист от Олимпийски игри в тежката категория ще бъде от 10 до 14 часа в Спортната зала на Смолян.
Погребението ще бъде от 15 часа в Гробищния парк в Смолян. Стотици приятели, спортисти, треньори и близки идват от чужбина, за да се сбогуват с Величко, който издъхна в неделя преди обяд в дома си.
Величко Чолаков (Железния) е роден на 12 януари 1982 г. в гр. Смолян. Участва на Олимпийските игри в Атина през 2004 г. и печели бронзов медал в категория над 105 кг. Той е единственият български щангист с медал от олимпийски игри в най-тежката категория.

В същата категория става световен шампион във Ванкувър и европейски шампион в Украина. През януари 2006 г. е поканен от Арнолд Шварценегер да участва в турнира „Арнолд Класик“ в САЩ.
Почетен гражданин на Смолян и община Неделино. Железният Величко Чолаков се появи в учебник по физика в Англия като илюстрация към урок, в който се изучават силите.