ООН поиска хуманитарна пауза за Ракка в Сирия

Организацията призова и водената от САЩ коалиция да ограничи въздушните удари, които водят до цивилни жертви

ООН поиска хуманитарна пауза за Ракка в Сирия, за да могат намиращите се там цивилни, които по някои оценки са 20 000 души, да напуснат града, предаде Ройтерс.
Организацията призова и водената от САЩ коалиция да ограничи въздушните удари, които водят до цивилни жертви.
"Корабите по река Ефрат не трябва да бъдат нападани, напускащите хора не могат да рискуват да попаднат под въздушни удари. Затова сега е моментът да се помисли за варианти, паузи или нещо друго, което да улесни цивилните да избягат от града, като се има предвид, че бойците на "Ислямска държава" правят всичко възможно да ги задържат в Ракка", каза представителят на ООН по хуманитарните въпроси в Сирия Ян Егеланд.
Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" заяви, че използването на ракети без дистанционно насочване от водената от САЩ коалиция в битката за Ракка срещу ИД води до значителни цивилни жертви, предаде Асошиейтед прес.
В публикуван днес доклад "Амнести" критикува коалицията и затова, че не разследва щателно сигналите за стотици цивилни жертви в започналата през юни битка за Ракка.
Според екип на организацията, който е бил в Ракка миналия месец, военната кампания на водените от САЩ сили е взела най-малко 95 цивилни жертви. Смъртните случаи са регистрирани при разговори с десетки цивилни и други източници.