Проектирането на площад "Св. Неделя" ще бъде подложено на обществено обсъждане

Заданието беше направено от Университета по архитектура, строителство и геодезия

Заданието за проектиране за градоустройствена концепция на площад "Света Неделя" ще бъде подложено на обществено обсъждане през септември, заяви пред журналисти днес главният архитект на София Здравко Здравков, който заедно с кмета Йорданка Фандъкова и зам.-кмета Тодор Чобанов инспектираха разкопките на обекта.
Заданието беше направено от Университета по архитектура, строителство и геодезия. Разгледахме го веднъж на експертен съвет с конкретни забележки, предстои да го обсъдим и публично, за да чуем и мнението на хората. Желанието ни е да направим площада пешеходен, каза Здравков и добави, че трябва да се намери решение за прилежащите сгради, които се нуждаят от достъп на граждани и на автомобили. Тежка е работата, именно затова сме решили да възложим задачата на сериозно архитектурно бюро, което да намери правилното решение, заяви той.
Кметът Фандъкова посочи, че целта е да се разкрие, запази и експонира богатото културно-историческо наследство на града, като се впише в пешеходна зона в площадна среда. Тя добави, че обектът се финансира за трета поредна година, като до момента са отпуснати общо 340 хил. лв.
По думите й до края на септември оградата около обекта ще бъде сменена с прозрачни пана на места, така че да се виждат дейностите отвътре и пана със снимки и информация за обекти от София.
Археологът Веселка Кацарова, ръководител на обекта, посочи, че разкопките са на подготвителен етап, който може да даде реална представа за необходимото проектиране след това на тази част от столицата. Проучванията продължават, известна от самото начало е сграда, която най-вероятно е била една от обществените сгради на Сердика, намира се в централната зона на античния град, разказа тя.
Кацарова допълни, че е имало сериозно количество помещения, които по всяка вероятност са изпълнявали функцията на магазини. В тях откриваме доста интересни материали от римската епоха, очевидно са служили и за питейни заведения, тъй като имаме много голямо количество керамика, монети и находки от всякакво естество, добави археологът.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен