Макрон: Подкрепям България за присъединяване в Шенгенското пространство

Френският президент изрази категоричната си подкрепа за присъединяването на България към Шенгенското пространство

Приключила е официалната среща между министър-председателя Бойко Борисов и президента на Франция Еманюел Макрон. Премиерът пусна на живо пресконференцията след нея и като домакин даде първо думата на стопанина на Елисейския дворец. Благодаря на президента Макрон, че удържа на думата си да посети през август България. Нека да дадем първо на него думата“, каза Борисов.

"Mersi beaucoup, Boiko", започна Макрон, което в превод означава "Благодаря много, Бойко". "Много благодаря г-н министър-председател, скъпи Бойко. Искам да кажа, че ако съм тук днес, то е не само, че Борисов бе първият европейски лидер, който приех във Франция след моето избиране, но и ние сме приятели и аз му благодаря за поканата. Имал съм вече възможност да преценя в каква голяма степен той се ангажира с ЕС и всички проекти и решения, които се взимат. В двустранен план говорихме по много теми за образованието, говоренето на френски език, икономика. В следващите седмици ще се подпишат договори. Министрите по икономика ще дойдат следващите седмици в Париж, за да се договорят конкретните договори", каза Макрон във връзка с откриване на нови работни места.

Френският президент изрази категоричната си подкрепа за присъединяването на България към Шенгенското пространство. Според Еманюел Макрон, ние отдавна сме покрили критериите по присъединяването и е време да станем пълноправни членове на свободната икономическа зона.


Приключила е официалната среща между министър-председателя Бойко Борисов и президента на Франция Еманюел Макрон. Премиерът пусна на живо пресконференцията след нея и като домакин даде първо думата на стопанина на Елисейския дворец. Благодаря на президента Макрон, че удържа на думата си да посети през август България. Нека да дадем първо на него думата“, каза Борисов. "Mersi beaucoup, Boiko", започна Макрон, което в превод означава "Благодаря много, Бойко. "Много благодаря г-н министър-председател, скъпи Бойко. Искам да кажа, че ако съм тук днес, то е не само че Борисов бе първият европейски лидер, който приех във Франция след моето избиране, но и ние сме приятели и аз му благодаря за поканата. Имал съм вече възможност да преценя в каква голяма степен той се ангажира с ЕС и всички проекти и решения, които се взимат. В двустранен план говорихме по много теми за образованието, говоренето на френски език, икономика. В следващите седмици ще се подпишат договори. Министрите по икономика ще дойдат следващите седмици в Париж, за да се договорят конкретните договори", каза Макрон във връзка с откриване на нови работни места.

Прочети повече в Blitz.bg: https://www.blitz.bg/politika/prvo-v-blits-makron-sled-sreshchata-na-4-ochi-s-borisov-mersi-beaucoup-boiko-obnovenana-zhivo_news538944.html