НАТО ще наблюдава отблизо руските военни учения в Беларус

НАТО ще наблюдава отблизо руските военни учения в Беларус, заяви Столтенберг и призова за прозрачност

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви днес, че алиансът ще наблюдава отблизо военните учения на Москва в Беларус и Западна Русия следващия месец, и отправи призив за прозрачност и спазване на международните споразумения, предаде Ройтерс.
Столтенберг говори пред журналисти в Полша, където е на посещение, за да инспектира командваните от САЩ натовски сили в страната.
"Ще наблюдаваме много внимателно хода на ученията "Запад-2017", обеща той след среща с полската премиерка Беата Шидло, имайки предвид планираните за средата на септември руско-беларуски военни учения.
"Всички страни имат право да провеждат учения на въоръжените си сили, но те трябва също да спазват задължението за прозрачност", подчерта Столтенберг.
Беата Шидло заяви, че НАТО трябва да продължи да укрепва механизмите си за възпиране и отбрана на общата пресконференция със Столтенберг, предаде ТАСС. "Пред лицето на промените в сферата на сигурността в общ интерес на всички съюзници е запазването на единството", посочи тя.
"Събитията близо до нашите граници, предстоящите руско-беларуски маневри, терористичните заплахи, нестабилността в Северна Африка и в Близкия изток показват, че алиансът трябва да продължи процеса на адаптация, започнат в Нюпорт и Варшава", подчерта Шидло. Тя увери, че Полша е била и продължава да бъде активен и лоялен член на НАТО, и съобщи, че смята да увеличи разходите си за отбрана до 2,5 процента от БВП.