Студентка от „Кеймбридж“ стажува в СИДП

За летния си стаж в отдел „Правен“

Млада юристка от университета „Кеймбридж“ избра за летния си стаж отдел „Правен“ в Североизточното държавно предприятие. Ралица Белчева преди няколко дни успешно приключи първата си година в престижния университет и се завърна в родния си град Шумен, за да се запознае и с българската правна система. През 2016 година, преди да замине за Великобритания, тя е следила интересни дела в Административния съд, но сега е решила да разбере как на практика законите се прилагат в една българска фирма.

„През следващата учебна година ще изучавам дисциплина, която сравнява континенталното с британското право и стажа в СИДП ще ми бъде от полза. Има важни детайли в двете системи, които ги разграничават една от друга и за мен ще е важно да открия тези разлики, защото английското оценяване на студентите не е само върху написаното в учебниците. За да имаш отлична оценка трябва да надградиш много върху това, което си слушал по време на лекции и после си прочел в учебниците“, коментира Ралица.

През следващите дни младата юристка ще се запознае с казуси, които са били решавани от юристите на СИДП, както и със закони в които са залегнали общоевропейски практики. След завръщането си в университета тя ще представи пред преподавателите и колегите си наученото в предприятието, както и най-интересните дела по които е работила през ваканцията.

Ралица признава, че засега не е мислила къде ще работи след завършването си /защо не и в СИДП/, но се надява всичко, което да прави да бъде в полза на България. „Все някой трябва да направи съдебната реформа в страната ни и младите хора сме на ход“, категорична е младата правистка.