Община Казанлък честити 12-те Празници в Долината на тракийските царе

За първи път гостите на тържеството имаха уникалната възможност да се насладят на живо на звука на митичната тракийска лира на Орфей

Традиционните празници в Долината на тракийските царе бяха официално открити тази вечер с красив спектакъл на откритата амфитеатрална сцена до емблематичната за Казанлък и за България Тракийската гробница.

„Добре дошли в благословената и красива Долина!“, приветства гостите на празника кметът на община Казанлък Галина Стоянова. „Ние сме родени тук, тук сме щастливи, да я правим още по-добра!“, пожела тя на казанлъчани и техните приятели.

Церемонията по официалното връчване на почетната статуетка „Проф.Александър Фол“  изненадващо претърпя промяна с изключителен жест на Галина Стоянова, която отстъпи тази чест на близкия приятел на Казанлък Меглена Плугчиева, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Конфедерация Швейцария.

„Изключително щастлива съм да бъда с Вас и за привилегията да връча специалната награда!“, каза Меглена Плугчиева и сподели, че е силно впечатлена от гостуването си в Казанлък. „Казанлък идва от Древността, устремен към бъдещето, но най-хубавото са неговите хора!“, поздрави г-жа Плугчиева присъстващите – представители на европейски институции, депутати от Старозагорски избирателен район, Областния управител на Стара Загора Гергана Микова, казанлъчани и техни приятели.

Тържествената атмосфера бе наситена с обявяването на популярния археолог-траколог проф. д-р Тотко Стоянов, добър приятел на Долината на тракийските царе за носител на престижното научно отличие „Проф.Александър Фол“ 2017г.  Ежегодната награда на името на известния български траколог е учредена през 2005г. Неин първи носител година по-късно става покойният доц. д-р Георги Китов. Тя се присъжда за принос в проучването и популяризирането на тракийското наследство на Казанлъшката долина. Нейни носители са изявени имена в областта на тракологията и на археологическия елит у нас. От миналата година отличието разшири научните заслуги и отвъд пределите на региона и се връчва за принос в проучването на тракийската култура в цялата страна.

За първи път гостите на тържеството над Казанлък имаха уникалната възможност да се насладят на живо на звука на митичната тракийска лира на Орфей, възстановена по древни фрески от казанлъшкия лютиер Андриан Андреев. Ценният древен инструмент звуча в изпълнение на Даниела Арнаудова. В красивия спектакъл участваха и Първи италийски легион, гр.Свищов и Общински театър „Любомир Кабакчиев“.

Вечерното небе над Тракийската гробница озари богато лазерно шоу, за да даде начало на концерта на Теодосий Спасов – квинтет.