Поход на мълчанието до древнотракийското светилище Мегалита над Бузовград

Начело бяха водачите от Туристическо дружество „Орлово гнездо"

Като част от програмата за Празниците на тракийските царе Община Казанлък проведе традиционния „Поход на мълчанието“ от центъра на село Бузовград до Мегалита, известен като „Вратата на Богинята Майка“, „Врата към отвъдното“ и други.  

На мястото, отправна точка към екопохода директорът на Исторически музей „Искра“ д-р Момчил Маринов въведе гостите към предстоящото преживяване с няколко акцента за древния, най-многоброен, народ, след индийския. Той припомни изключително задълбочените знания на траките по астрономия и обърна внимание, че входовете на всички техни светилища са насочени на юг, което доказва силния им култ към Бога Слънце. Затова и на Мегалита слънцето попада в "прозореца" при залез в деня на лятното и есенно равноденствие (21 юни; 22 септември), а лъчите му минават точно през оформения между подредените камъни отвор.

По повод на последните археологически разкопки в  местността Бузово кале и разкрития тракийски пласт Момчил Маринов даде заявка за нови познания за жителите на древната цивилизация по тези земи, а факта да бъдем техни наследници определи като „шанс и предизвикателство“.  

Начело на похода бяха водачите от Туристическо дружество „Орлово гнездо“, които вещо напъстваха участниците по стръмните планински пътеки. Вглъбени в търсене на връзка със своите далечни предци гостите на Тракийските празници по пътя бяха посрещани от различни атракции. Забавно извървяният маршрут завърши с пресъздаването на тайнствен ритуал за плодородие, изпълнен от Общински театър „Любомир Кабакчиев“.  За първи път актьорите пренесоха публиката на Мегалита в загадъчната древнотракийска атмосфера под звуците на митичната тракийска лира на Орфей. Тя е възстановена по древни фрески от казанлъшкия лютиер Андриан Андреев и прозвуча в изпълнение на Даниела Арнаудова.

За доброто настроение на туристите в „Похода на мълчанието“ се погрижиха със своя древнотракийска възстановка и от местното Народно читалище „Любен Каравелов- 1921“, както и красивите народни песни на възпитаниците на музикалната паралелка на СУ“Екзарх Антим I“, ръководител Соня Владева.  

Сутринта участниците в празничното пътешествие бяха сърдечно посрещнати от кмета на селото Михаил Янушев в обновената централна част на Бузовград – ремонтиран пенсионерски клуб, завършен информационен център за туристите, парково пространство за отдих с фонтан, пейки за отдих и спортни уреди.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен