За 19-ти път Добруджански фолклорен събор "Богородица" в Генерал Тошево (видео)

С над 76 състава и 81 индивидуални изпълнители

Гости от Украйна, Румъния и Молдова посрещат днес на традиционния за Община Генерал Тошево Добруджански фолклорен събор „Богородица”.  За пореден път фестивалът  събира на една сцена групи и индивидуални изпълнители от цяла Североизточна България, които представят песни, танци и народни обичаи, характерни за Добруджанската фолклорна област. От 11 часа днес са концертите на народните танцови ансамбли от Украйна, Румъния и Молдова, съобщава репортерът на МГ Добруджа Павлина Живкова.
На официалното откриване във вчерашния ден кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитрова приветства гражданите и гостите с думите: "Целта е да създадем мост между поколеноята,да покажем как да съхраним българското и българщината. "Една от емблемите на добруджанския живот и община Ген Тошево, е този фолклорен празник, приемете искреното ми възхищение пред вашия талант и творчество", обърна се към присъстващите и зам.-областният управител Ивелина Илиева, която бе и специалне гост на празника. 
Над 76 състава и 81 индивидуални изпълнители взимат участие във Добруджанския фолклорен събор "Богородица". На фестивала присъства и състав за автентичен фолклор от село Генерал Тошево, община Ямбол. 
Организатори на Добруджански фолклорен събор „Богородица” са Община Генерал Тошево и НЧ „Светлина – 1941”. Целите на двудневният ежегоден празник са опазване, съхранение и популяризиране на фолклорното богатство на Добруджа; създаване мост между поколенията за предаване на духовните ни ценности; стимулиране интереса и любовта на младото поколение към българското народно творчество. Съборът няма конкурсен характер. На участниците се връчват грамоти и сувенири, тематично свързани с празника.
Днес от 18:00 сборът ще завърши с концерт на народната певица Нелина. 

Източник: МГ Добруджа