Да си спомним за големия Валери Петров (видео)

Общество

27-08-2017, 13:40

Снимка:

youtube.com/ кадър

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Незабравими мисли от големия Валери Петров

Валери Петров е академик на БАН от 2003 година, вписан е в почетния списък на Международния съвет за детска книга заради „Пет приказки“, номиниран е за Нобелова награда

Големият български поет, сценарист, драматург и преводач от еврейски произход, известен с брилянтните си преводи на Уилям Шекспир на български език акад. Валери Петров, ни напусна на 27 август 2014 г. след прекаран инсулт на 94-годишна възраст.

Той е роден на 22 април 1920 г. с името Валери Нисим Меворах, а Валери Петров е неговият литературен псевдоним. Майка му – Мария Петрова, е преподавателка по френски език в столични гимназии, а баща му – д-р Нисим Меворах, е професор по правни науки, специалист по семейно право, виден адвокат, обществен деятел и дипломат – посланик на страната ни в САЩ, представител на България в ООН.

На 15 години Валери Петров издава първата си самостоятелна книжка – поемата „Птици към север“, стихове печата през 1936 г. в сп. „Ученически подем“, а през 1938 г. излиза от печат първата му книга „Птици към север“ с псевдоним Асен Раковски. По-късно пише поемите „Палечко“, „На път“, „Ювенес дум сумус“, „Край синьото море“, „Тавански спомен“ и стихотворния цикъл „Нежности“. През 1944 г. завършва медицина в Софийски университет, като известно време работи като лекар. През есента и зимата на 1944 г. е част от екипа на Радио София, после участва във втората фаза на войната срещу нацистка Германия като военен писател в редакцията на вестник „Фронтовак“.

След войната е един от основателите и заместник-главен редактор на вестник „Стършел“ (1945-1962). Служи като лекар във военна болница и в Рилския манастир.

От 1947 до 1950 г. работи в българската легация в Рим като аташе по печата и културата. През тези години пътува до Америка, Швейцария, Франция като делегат на различни форуми. По-късно, завръщайки се в България, е редактор в Студия за игрални филми „Бояна“, редактор на издателство „Български писател“ и Народен представител в Седмото ВНС (1990-1991). Валери Петров е академик на БАН от 2003 година, вписан е в почетния списък на Международния съвет за детска книга заради „Пет приказки“, номиниран е за Нобелова награда.


И както тече си на човека живота


между три неприятности и два анекдота,


изведнъж като някаква тържествуваща нота,


като гръм от небето,


като експлозив,


от който светът
 става свеж и красив

–
Щастие! Щастие!

И нов, непознат,
 сякаш целият град


в това чудо невиждано взима участие,


и си казваш: – До днес


как живял си ти без


щастие, щастие!
Но както със щастие е изпълнен човека,


той привиква със него, тъй че лека-полека


това, новото, също става стара пътека


и само нарядко
за секунда едва


поразява те споменът:


– Какво беше това


„Щастие! Щастие!“?

 


Из „За щастието“