ГДПБЗН: Не палете огън на открито по никакъв повод

Възможно е възникване на неконтролируеми пожари

"206 са пожарите през изминалото денонощие, всички са успешно погасени. Три са по-големите - на територията на Сливен и Шумен бяха засегнати десетки дка гори, в Невестино, Кюстендилско изгоряха 7 необитаеми къщи. И днес 600 души пожарникари, военни, доброволци и най-вече горски служители ще работят на терен. През нощта имахме няколко много трудни ситуации. Най тежко бе около разгорялото се огнище в посока Влахи, наложи се полицията да организира евакуиране на хората, но за щастие, усилията ни бяха възнаградени и не се наложи населението да напусне селото, но готовността остава", разясни директорът на ГДПБЗН главен комисар Николов, предава МВР.

"Към момента няма пряка опасност за населените места. Усилията са насочени основно към 2 сектора – т.н крив тунел и Скалата, където ще трябва да се направи голяма полоса. Другият сектор е посока Влахи където допълнително включваме булдозера, за да може, с направената вече просека да удържим пожара. До момента на работа на този пожар са направени 21 км просеки, на практика тона са нови горски пътища. Гората е в състояние, при което най-малката искра може да предизвика огромен пожар. През нощта ситуацията беше такава, силният вятър доведе до разрастване на едно от вътрешните огнища в периметъра на пожара и доведе до тези спешни мерки", каза още той.

"Днес е изключително опасен ден, възможно е възникване на неконтролируеми пожари, с пряка опасност за живота. Не палете огън на открито по никакъв повод", категоричен бе главен комисар Николов.