Менда Стоянова: За три години учителските заплати ще бъдат удвоени

По темата с намаляване на административната тежест се работи сериозно, предстоят промени в закони и подзаконови нормативни актове

През новия политически сезон ни очаква напрегната работа - сериозен дебат по темата за местните данъци и такси, промени в Наказателния кодекс и др. Това каза председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова в БНТ.
Трябва да се търси социална поносимост на такса "Смет". Няма да има промяна в данъците, които плащат хората, обеща депутатът от ГЕРБ.
По темата с намаляване на административната тежест се работи сериозно, предстоят промени в закони и подзаконови нормативни актове.
Към края на месец юли - приходите в хазната са повече от заложените - с над 6%. За второ тримесечие ръстът на БВП е 3.6%. Второто тримесечие спрямо първото ръстът е 0.9%. Очаквам този ръст да се запази и до края на годината, каза Менда Стоянова.
Нулев или положителен баланс ще означава липса на кредити. Половин година ще слушате спекулациите на опозицията, за това как ще разпределяме излишъка в бюджета, каза още тя.
Средно около 15% ще е увеличението на учителските заплати, от догодина още 20-25%. За три години те ще бъдат удвоени. Предвиждаме цялостни инвестиции в образование - в материална база и съвременни форми на обучение.
В сектор Сигурност ще се прави анализ, за да се види възможност за увеличение на заплатите. Там предвиденият разход е основно в техника. Ниски са заплатите на социалните работници, в НОИ, в сферата на културата, тези хора трябва да усетят някаква промяна, в противен случай диспропорцията в заплащането с други сектори ще стане голяма.