Менда Стоянова: Финансовата дисциплина не е силната страна на БСП

Новите правила дават възможност за строг контрол на разходите, това ли им е проблемът на БСП?

Нови искри започнаха да прехвърчат между ГЕРБ и БСП, след като соцводачката Корнелия Нинова обвини управляващата партия, че финансира с предимство общините, където има техни кметове.
От ГЕРБ отговориха с брифинг от Пловдив, воден от шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, информира Канал 3.
"Това, което каза преди малко госпожата, ще нарека меко казано изопачаване на истината, за да не кажа нещо по-силно. Нещата, които каза за проекта за финансиране на общините просто не е вярно. Целта е да се промени финансовата дисциплина на общините и оздравяване на общините, които са във фактически фалит. Този закон действаше, а сега целта е да се усъвършенства", заяви Стоянова.
"Сигурно това не й харесва на нея, защото финансовата дисциплина не е силна страна на БСП. Но в управлението на ГЕРБ тя е ключова и тези механизми дават възможност да се ограничи финансовата безотговорност на някои кметове, които само за няколко години са способни да съсипят общината. Мога да дам примери с Перник, Дупница и Сливен. Новите правила дават възможност за строг контрол на разходите. Това ли им е проблемът на БСП?", попита тя.  
"Те са известни, че никога не са били силни с финансовата си дисциплина и няколко пъти докарват държавата до фалит, пък явно за някоя и друга община им е "какво толкова", констатира Стоянова.
"Нинова коментира проект на закон, който дори не е минал обсъждане. Тя се опитва да измести дебата от парламента, където е е мястото му, за да го ползва чисто политически, при това без да е ангажирана професионално", обяви шефката на бюджетната комисия. По думите й управляващото мнозинство няма да допусне подобни подхвърляния да позволят България да кривне от пътя си на финансова стабилност.
"В момента имаме стабилност и дисциплина, която сме гарантирали ние и това е в резултат на последователни и целенасочени усилия на приходните агенции и на Министерство на финансите. Тази посока няма да бъде отклонена заради подобни опити", разясни още Менда Стоянова. Тя бе категорична, че ГЕРБ отпуска проекти и финансира общините според нуждите им и не ги дели на кметове, тъй като навсякъде живеят избиратели на различни партии.
По думите на Медна Стоянова Нинова се опитва и да противопостави институциите, разделяйки президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов, след като лидерката на БСП обяви, че двамата имали различни позиции пред Макрон за социалната политика на ЕС. "Становището и на двамата беше сходно, както и тезите, които изказаха. Но тя се опитва да вкара клин и явно не иска дори по важните теми държавата да е обединена", заяви депутатката от ГЕРБ, която е и председател на бюджетната комисия в парламента.