Караниколов: Повече няма да има продажба на държавни дружества (видео)

„Дунарит“ има 3 проблема – липса на собственик, евентуалното отнемане на лиценза заради обвинения на управителите, и 67 млн.лв. изискуеми кредити

Повече няма да има продажба на държавни дружества. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов пред Би Ти Ви.

По думите му в „Дунарит“ има 3 проблема – липса на собственик, евентуалното отнемане на лиценза заради обвинения на управителите, и 67 млн.лв. изискуеми кредити. От думите на Караниколов става ясно, че държавата е изкупила тези дългове.

„Ако конкурентите, които обикновено са чуждестранни фирми усетят вакум, те веднага ще влязат на мястото на „Дунарит“, твърди министър Караниколов.

Министърът на икономиката допълни, че за миналата година дружеството е имало печалба от 24 млн.лв, но обърна внимание и на кредитите от 67 млн.лв. Той обясни, че тъй като управителите имат повдигнати обвинения, може да се стигне до процедура по отнемане на лиценза.

Преди дни Караниколов обяви, че държавата ще направи опит да придобие основен дял от завода, за да го спаси. Проблемът на дружеството е, че няма легитимни собственици, заради което ще му бъде отнет лицензът.

Собствениците са подали оставки, но са обвинения и не може да бъдат освободени, уточни министърът. Той каза, че не знае за какво са обвинени. Напомни, че проблемите на завода са свързани с фалита на КТБ.

По думите му то е от стратегическо значение като част от военнопромишления комплекс. В този бизнес няма вакуум, ако един ден не работи, конкуренцията ще влезе на пазара, допълни Караниколов.

Той отрече да става дума за национализация, защото и частни фирми ще мога да участват в процедурата за придобиване на завода, но даде да се разбере, че те трудно ще се преборят с държавата.

Министърът на икономиката е категоричен, че държавата няма отново да продаде завода, ако го придобие.