ООН обвини Тръмп в посегателство върху свободата на словото

Ал Хусейн отбеляза, че забележките на президента Тръмп за журналистите са "унизителни"

Върховният комисар на ООН за правата на човека Зеид Раад ал Хусейн обвини американския президент Доналд Тръмп в посегателство върху свободата на словото, предаде Ройтерс.
Ал Хусейн отбеляза, че унизителните забележки на президента Тръмп за журналистите може да се разглеждат като подстрекаване и насърчаване на атаки срещу определени общности и предупреди, че това е опасно.
В реч в щата Аризона миналата седмица Тръмп защити реакцията си на организирана от бели расисти демонстрация в град Шарлотсвил в щата Вирджиния и разкритикува медиите за начина, по който са отразили насилието, наричайки журналистите "откровено безчестни хора".
"Изумително е, като си помисли човек, че свободата на печата, която не само е крайъгълен камък в американската конституция, но е и нещо, което САЩ години наред отстояват, сега е подложена на нападки от президента", отбелязва върховният комисар.
"Окачествяването на органите на печата като "фалшиви" нанася огромни щети", каза той, цитиран от Франс прес.
Ал Хусейн отбеляза, че други правителства, опитващи се да ограничат медийните свободи, се позовават на нападките на Тръмп срещу пресата. "Демонизирането на печата е отрова, тъй като има последици другаде", подчерта той.