Захариева: Изразяваме пълна подкрепа за реформите в Черна гора

Един от основните приоритети на европредседателството ни е разширяване на държавите от Западни Балкани

Изразяваме пълна подкрепа за реформите, които осъществява правителството на Черна гора. Това каза заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева в интервю за Радио и телевизия „Черна гора“, предава Агенция „Фокус“.

Вицепремиерът припомни, че България ще приеме председателство на ЕС през следващата година, от 1 януари 2018 г. и допълни, че един от основните ни приоритети е разширяване на държавите от Западни Балкани. „Черна гора е най-напредналата държава в преговорния процес. Поздравявам ви за бързите темпове“, коментира още тя.

Външният ни министър уточни, че реформите са скъпи, но увери, че всичко си струва. „Искам да дам за пример с България преди след членството в ЕС с няколко цифри, защото те говорят най-добре. Само за 10 години нашият Брутен вътрешен продукт се увеличи 4 пъти. От около 25 млрд. лв. сега е 93 млрд. лв. за миналата година. Над 4,5 пъти се е увеличиха доходите на населението, инвестициите са стотици пъти по-големи. Най-важното е, че това е най-големият Съюз за мир, стабилност и просперитет. Ние сме твърдо убедени, че той няма да бъде цял без пълноправно членство на държавите от Западните Балкани“, добави Екатерина Захариева.