Каракачанов: В армията има 5500 места, за които няма пари

Трябва да се покаже на армията, че държавата има отношение, а армията не е декорация

"Един начинаещ професионален войник получава 608 лв. заплата и 120 лв. за храна. Който може да си намери по-добра работа, го прави", коментира в ефира на бТВ министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

„В армията има 20% недокомплект, т.е. празни щатове. Парите за тези щатове ги няма, бюджетът не е осигурен за списъчния състав, който е необходим, а на база на щатния. Няма пари за тези 5500 места – как да се направи конкурс, като ги ням”, каза още той. Според него заплатата на един войник трябва да е поне като на един учител.

„Работата на финансовия министър Владислав Горанов не е лесна, защото той разпределя това, което има. Трудно се разбираме, защото имаш един обем пари, който не може да го разтеглиш”, каза Каракачанов.

„Трябва да се покаже на армията, че държавата има отношение, а армията не е декорация, която виждаме само на Гергьовден”, категоричен беше той. „Армията беше унижавана 25години. Политиците смята, че без армия може, а без армия не може. Задачите се изпълняват със затруднение, с риск за живота на хората, с остаряла техника", каза още Каракачанов.

"Колко самолета имаме? МиГ-29 като технически качества е по-добър от един от кандидатите за „нови” самолети. Защо сме го докарали дотам, че имаме 19 МиГ-а, но летят само 8, няма да казвам по какъв начин. Имаме и други самолети, които са консервирани и стоят – Су, а защо нарязахме МиГ-21? Германия, след обединението, ни предложи да закупим за 1 евро цяла ескадрила нови МиГ-29, както друга техника. Ние отказваме, поляците ги взеха”, посочи той.

„Нямам впечатление, че държавата се опитва да национализира „Дунарит” - доколкото четох доклада, става дума за проблеми, свързани със сигурността”, коментира министърът друга тема от последните дни.

„Проблемът с туризма е голям, около 1,5 – 2 млрд. лв. не влизат в бюджета. Защо да не е работа на Валери Симеонов да ходи по морето – той е вицепремиер, отговаря за туризма. Никой ли не знае, че в тези заведения се продават наркотици? Не си затваряме очите – точно това направи Валери Симеонов”, посочи той.

„Както е известно Валери Симеонов има различен модел на работа, аз бих направил по друг начин, но по същество той е прав”, отговори Каракачанов на въпроса дали Симеонов има конфликт с министъра на туризма Николина Ангелкова или премиера Бойко Борисов.