Манолова: Пропуски в закона дават възможност за кражби на земеделски земи

Тя открои, че са поготвени предложения за промени в закона за арендата

Има много възможности за кражби на земеделски земи заради пропуски в законодателството, коментира омбудсманът Мая Манолова в ефира на БНТ. "Според закона няма проблем да бъде дадена под наем чужда вещ и измамите се развиват", допълни тя.

"Измамници фирми отдават земи на свързани с тях лица и заверяват чрез нотариуси документи за отдаване под наем и така отива това в общинската земеделска служба. Така наемодателят и наемащият могат да я ползват тази земя, и може да се случи , че собственикът ще посее земята, а друг ще я ожъне и не той ще получи субсидиите и т.н.", обясни Манолова.

"Така се навлиза в нарушения в конституционното право на собсвеност", отбеляза омбудсманът.

Манолова открои, че са поготвени предложения за промени в закона за арендата. "Изготвих законодателни промени, които са заедно с колегите от земеделкото министерство. Ще предложим забрана за отдаване под наем на чужда земеделска земя", каза тя.

Според обмудсмана проблемът възниква заради отпадналото изискване за представяне на скица за имотите при регистрирането на договор за аренда в Агенцията по вписванията. Днес тя свиква обсъждане на промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и Закона за арендата.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен