Икономист: Не е възможно една нация да забогатее с административно решение

България винаги е била най-бедната държава в ЕС

Може ли една подписка да изравни заплащането в Европа и ще получаваме ли колкото германците, само защото ЕС ще нареди това? В ефира на Нова Телевизия темата коментират евродепутатът Ангел Джамбазки и икономистът Владимир Каролев.

„Става дума за европейска гражданска инициатива. Такава процедура е провеждана само веднъж досега и е било допитване, свързано с качеството на водата. Целта на това начинание е да се съберат достатъчно брой подписи, които биха удостоверили желанието на тези хора въпросът да бъде поставен пред Европейската комисия”, поясни Джамбазки.

"Редица западноевропейски държави имат тежки протекционистки вътрешни закони, които пречат на източните предприемачи да работят добре”, поясни евродепутатът, давайки за пример страни като Германия, Франция, Австрия, Италия и Белгия.

„Например, българските превозвачи могат да си позволят стандарт на своите служители в размер на 1500-2500 евро. Това очевидно дразни техните западни конкуренти и се опитват да откраднат бизнеса и да го преместят в Западна Европа. Именно затова искаме да спрем тази практика, защото логиката на ЕС е единен пазар”, каза Ангел Джамбазки.

„Съгласен съм с тази подписка, но е безспорен факт, че не е възможно с административно решение на който и да е парламент да забогатее дадена нация”, на мнение е Владимир Каролев.

„България винаги е била най-бедната държава в ЕС. До 2008 г. страната ни доста бързо настигаше средното равнище на Съюза. След това обаче този темп се забавя, защото липсват реформи”, на мнение е икономистът.