Казанлък домакинства световен форум по тракология

Тази година конгресът е на тема: „Древна Тракия: мит и реалност"

13-тият Световен  конгрес  по тракология  се открива днес в Казанлък. Домакинството е поверено на града, заради изключително ценните си находки и богата история, свързани с времето на траките по нашите земи. За участие в престижния световен форум, който ще продължи до 7-ми септември, пристигат над  200 професори траколози от цял свят.
Тази година конгресът е на тема: „Древна Тракия: мит и реалност".
Първият доклад  е посветен на Казанлък, наследникът на Севтополис. Мария Чичикова и Камен Димитров ще представят разработката си „Севтополис, градът на Севт III. Съображения на Археологията, Историята и Културата 1948-2017".
  Градът на Севт III е тема на още няколко доклада, които ще бъдат представени в Казанлък по време на най-високия научен форум по тракология в света. Това са: „Архитектура и декорация на пропилона при Севтоплис" - съвместен международен доклад на Консуело Манета и Даниела Стоянова, както и научното изследване на Методи Манов за автора и времето на статуята на Севт III. 
Доклад на форума имат и изследователите Георги Нехризов и Надежда Кечева на тема „ Реалността преди Севтополис: животът през ранната Желязна епоха в долината на Казанлък". По време на конгресните дни за участниците са организирани посещения на Казанлъшката гробница, Исторически музей „Искра" и някои от гробниците в района на Шипка. Конгресът ще се провежда паралелно в 4 зали в Казанлък  – в Галерия „Искра" 4, Младежкия дом, в Музея на розата и в Исторически музей „Искра".
За участниците са предвидени и екскурзии по земите на траките до тракийската гробница в Александрово, Музеят на неолитните жилища в Стара Загора, Хисар, Старосел, Срелча и Пловдив.
  Казанлъшкто домакинство на този висок научен форум е изключително престижно, тъй като в досегашните си 12 издания световинят форум по тракология е имал едно българско домакинство- в столицата София.