Бургас ще е център в международно трасе

Мисия Бургас

05-09-2017, 14:46

Снимка:

Gong.bg

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Двама бургаски колоездачи влязоха в националния отбор за обиколката на България

Включваме се в железопътна връзка „Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе“

Бургас ще стане част от международната железопътна връзка „Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе“. По този повод днес министър-председателят Бойко Борисов заминава на посещение в Гърция, за среща с министър-председателя Алексис Ципрас и подписването на Меморандум за разбирателство между България и Гърция.
Документът регламентира подготвителните работи и съвместното управление на коридора от двете държави. Проектът предвижда свързването на река Дунав, Черно и Егейско море със скоростен железопътен коридор и развитие на пристанищата, част от мрежата. Ще бъде изградена и двойна електрифицирана жп линия с внедрена система за управление на железопътния трафик.
С изграждането на коридора ще се постигне пълна мултимодалност чрез комбиниране на пътен, железопътен, воден и речен транспорт. Проектът е с висока добавена стойност, като се очаква да привлече големи инвеститори от Близкия и Средния Изток, Китай, Русия и други големи пазари. Меморандумът ще бъде подписан утре, 6 септември, между двамата транспортни министри.