Полша няма да промени миграционната си политика

Днес върховният съд на ЕС отхвърли жалбите на Словакия и Унгария срещу миграционната политика на ЕС

Полша ще продължи да отказва да приема мигранти по схемата на ЕС за презаселване въпреки решението на Съда на ЕС, че Брюксел има право да принуждава държавите членки да приемат кандидати за убежище. Това заяви днес полският премиер Беата Шидло, предаде Ройтерс, цитира БНТ.

"Бях убедена, че съдът ще вземе такова решение, но това по никакъв начин не променя становището на полското правителство за миграционната политика", заяви Шидло пред репортери в кулоарите на бизнес конференция.

Днес върховният съд на ЕС отхвърли жалбите на Словакия и Унгария срещу миграционната политика на ЕС.

Унгарското правителство нарече решението на съда "възмутително и безотговорно" и заяви, че въпреки това няма да приеме нито един бежанец. "Това е политическо решение, което е насилие над европейското законодателство и европейските ценности", каза унгарският външен министър Петер Сиярто.

Словашкият премиер Роберт Фицо каза, че Братислава уважава решението на европейския съд, но че страната му няма да промени позицията си по квотната система и мигрантите.

Фицо заяви, че планът на ЕС от 2015 г. за презаселване през следващите две години на 160 хиляди бежанци от Гърция и Италия, е бил временно решение, което важи до 26 септември. Премиерът заяви, че според него страната му не я заплашват никакви санкции на ЕС заради становището й за мигрантите, предаде Асошиейтед прес.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен