Двоен празник в Пчеларово

Родолюбиво дело и фолклорен празник на 6 септември

На 6 септември, когато България отбелязва 132 от Съединението на Княжество България и Източна Румелия, в с. Пчеларово се състоя откриване на паметна плоча на загиналите в Балканските и Първата световна война жители на с. Пчеларово. Мемориалът, който е поставен на стената на духовния стожер в селото – читалището, бе открит от Антон Атанасов, кмет на с. Пчеларово и Валентин Димитров, кмет на Община Генерал Тошево .
На събитието присъсвтаха представители на Общинска администрация, наследници на загиналите във войните добруджанци, жители и гости на селото. В словото си кметът на Община Генерал Тошево посочи, че още едно село в Добруджа ще има място, където да се отдава почит на загиналите за свободна и независима България воини. Това е най-достъпният начин, изтъкна той, да възпитаваме в патриотичен дух идните поколения.
Събитието съвпадна със събора на селото, когато се провежда и фолклорният фестивал „Славеи пеят в Пчеларово“. За тържествената атмосфера на събитието допринесоха редица състави от общината, които изпълниха автентични добруджански песни.