Правната комисия в парламента изслушва кандидатите за новия ВСС

Те имат по 10 минути, за да представят вижданията си за това как трябва да работи съветът

Правната комисия в парламента изслушва 18 номинирани кандидати за новия Висш съдебен съвет, които се борят за 11 места от квотата на НС. Те имат по 10 минути, за да представят вижданията си за това как трябва да работи съветът, след което депутати им задават въпроси. Изслушването започна по азбучен ред, като първи се представиха кандидатите на Воля и ГЕРБ - съдиите Ангелинка Николова и Боян Магдалинчев. 

Аналитично звено към ВСС, което да извежда проблемите, предлага номинираният от ГЕРБ бивш член на съвета Боян Магдалинчев. В него да участват не само на юристи, но и на икономисти и експерти от научната общност, да бъдат включени в него. ВСС да продължи да отстоява независимостта на съдебната власт, която да им гарантира изпълнението само и единствето въз основа на закона и недопустимост за намеса в работата й. Само действащи магистрати да оценяват номинирани за конкурси в системата. Драстичното разминаване на броя в делата, разглеждани от съдии в различни по натовареност съдилища в страната при едно и също възнаграждение е основен мотив за напрежение, отбеляза той. Затова Магдалинчев предлага съдилищата, които нямат много дела, да поемат такива от претоварените, като даде пример със СГС, откъдето делата могат да бъдат преразпределени в 9-те районни съдилища а Окръжния съд в София. Бъдещият състав на пленума на ВСС да се превърне в един оперативен орган, а да се поддържа единен портал за електронно правосъдие, са другите идеи на Магдалинчев.
Преди Боян Магдалинчев тезите си представи кандидатката на Воля Ангелинка Николова, която заяви, че съдебната власт постига и добри резултати, но ВСС не умеел да ги представя пред обществото. Тя предлага административните ръководители на съдилища да носят дисциплинарна отговорност за забавяне на дела и даде пример за такова, което е престояло 23 години.
Трети се представи номинираният от "Атака" - адвокат Боян Новански. Той призова да се сложи край на командироването на магистратите - в момента има по 100 командировани съдии и прокурори, коментира той. Изработването на дисциплинарен кодекс на съдиите предлага още номинираният от Волен Сидеров. Адвокатът пък заложи на съкращаването на съдилища и прокуратури, като изтъкна, че в момента у нас има 172 съдилища - това е твърде много и 144 прокуратури, което е твърде много много за страна със застаряващо население. Привърженик съм на принципа за самоуправление на системите, добави още той.
ВСС да осигурява условия за ненакърняване на независимостта на съдебната власт, е тезата на номинираната от ГЕРБ Вероника Имова, която е наказателен съдия. Съдиите да бъдат несменяеми до пенсия, предлага тя, след като, разбира , минат през различните атестирания. Независимо от това какви съкращения се извършват, съдиите да бъдат сигурни до пенсионирането си, че няма да бъдат сменяни, е нейното виждане.
Даниела Марчева, съдия от Софийския апелативен съд, командирована в момента в търговското му отделение, е номинацията на БСП, която за първи път бе огласена пред медиите. Отстояване на институционалната и индивидуална независимост в съдебната система, ясни критерии за атестиране и проблемът за функционалната организация на съдилищата, изведе като проблеми номинираната от ПГ на левицата. По думите й липсата на пряк достъп между членовете на ВСС и магистратите не е полезна. Регулярни срещи по апелативни райони да осъществява периодично ВСС, предлага съдийката.