МС одобри състава на делегацията за сесията на ООН

Кабинетът предлага на Президента на Република България Румен Радев да оглави делегацията

Правителството одобри състава на българската делегация за редовната сесия на Общото събрание на ООН
Министерският съвет одобри позициите на България и състава на правителствената делегация за участие в 72-ата редовна сесия на Общото събрание на Организацията на обединените нации. Форумът ще бъде открит на 19 септември в Ню Йорк.
Кабинетът предлага на Президента на Република България Румен Радев да оглави делегацията, в чийто състав са включени вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, постоянният ни представител към ООН Георги Панайотов и началниците на кабинетите на президента и на министър-председателя Иво Христов и Румяна Бъчварова.
През тази година основна тема на Общия дебат ще бъде „С фокус към хората: стремеж към мир и достоен живот за всички на устойчива планета“ с акцент върху укрепването и поддържането на мира, превенцията и медиацията, реализирането на целите на устойчивото развитие и справянето с климатичните промени, зачитането правата на човека и основните свободи, както и с въпросите, свързани с мигрантския и бежански поток. Освен в него, президентът и членовете на българската делегация ще участват в редица многостранни форуми, организирани от ООН, държави-членки на ЕС и други партньорски държави.
Участието на българската делегация през целия период на провеждане на сесията ще даде възможност да бъдат представени позициите и вижданията на България по широк спектър от въпроси, особено по приоритетни теми, свързани с международния мир и сигурност, правата на човека, противодействието и предотвратяването на тероризма и насилствения екстремизъм, борбата с трафика на хора, устойчивото развитие с хоризонт до 2030 г. и промените на климата.