„Посоки“ на Иван Милен – вече в родния Казанлък

Стоян-Стайновата къща показва и автентични стенописи на художника

Снощи юбилейната изложба на Иван Милев „Посоки“ бе официално открита в Хдожествената галерия в родния град на художника. Събитието, по случай 120-та годишнина от рождението на твореца уважиха кметът на Община Казанлък Галина Стоянова, представители на Общинското ръководство и културните институти в града, много почитатели на едно от най-големите имена в българското изкуство на 20-ти век.

Като светкавица определи появата на младия творец в изкуството директорът на Художествената галерия в града Христо Генев: „За кратко време, но с усет и тъмна светлина Иван Милев успява да нарисува най-кахърните и най-разтърсващи български песни.“, сподели той пред публиката. Като най-голяма заслуга на твореца Генев посочи успешно изградената хармония от българска традиция и бъдеще, с картини, които продължават да вълнуват повече от век след смъртта му и да събират нови почитатели.

Празника за Казанлък честити и проф. Д-р Марин Добрев, директор на Градската художествена галерия в Стара Загора. Той припомни думите на специална дама в живота на Иван Милев Анна Каменова, които тя пише през далечната 1929г., едва 2 години след смъртта на 30-годишния художник: „Сега ние стоим пред неговите картини както той стоеше пред иконите в църквата“. Проф.Добрев нарече творчеството на Милев „образ на духа на България“ заради заложените в картините дълбоки български гени и силни емоции.

Изложбата е организирана съвместно с няколко културни институции от страната, със съдействието и на частни колекционери като реверанс на цялата колегия към гения на Иван Милев. Експозицията, разположена в залата за временни изложби на Галерията, представя повече от 50 картини на художника. В специална  витрина могат да бъдат видяни рисунки в албума на приятеля му  Георги Петров, пазен във фонда на Художествена галерия – Казанлък, обща фотография от Античната вечер през 1921 година, композиции в албуми от 1924 г./Национална галерия – София/, посветени на Александър Божинов, които Иван Милев рисува специално за юбилея на карикатуриста, както и  две миниатюри.

Стоян-Стайновата къща показва и автентични стенописи на художника. Художествената галерия благодари и на Сдружение „ВИХЪРЪ“ за отзивчивостта и съпричастността към идеята да бъде показано възможно най-много от творчеството на именития ни съгражданин.

„Посоки“, определяна от специалистите като „израз на пиетет към едно от най-оригиналните естетически явления в българските визуални изкуства от 20-те години на ХХ-ти век, Иван Милев“ може да бъде видяна в Казанлък до 22 октомври, 2017г.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен