Каракачанов: Защо да не включим армията в залавянето на убиец?

Ако беше взел заложник или беше убил още някой, щяха да ме питат защо армията не е помогнала

Военният министър Красимир Карачаканов защити решението си да включи армията в залавянето на 44-годишния Георги Генов, който уби съпругата си в Пещера. Каракачанов потвърди, че от президентството искат от него отговор на какво основание е станало това. „Знам, че има таков писмо от „Дондуков” 2, ще го видя в понеделник и ще отговоря”, каза министърът в ефира на бТВ.

Той посочи, че миналата събота му се е обадил зам.-министърът на вътрешните работи, който е поискал съдействие от специалните сили, тъй като в района, в който те са дислоцирани, е извършено престъпление и престъпникът се е укрил. „Разпоредих на командира на 68-а бригада „Специални сили” да съдейства на органите на реда”", отбеляза той.

Каракачанов отговори и на коментарите, че е взел решението зад гърба на началника на отбраната ген. Андрей Боцев.

„Какво значи да съм направил нещо зад гърба? Тъй като се намирах извън София, съм издал заповедта устно. Освен министър на отбраната, аз съм и вицепремиер, отговарящ за обществения ред и сигурност. Убеден съм, че при опазването на обществения ред армията трябва да участва”, подчерта военният министър.

Той отговори и на коментарите, че според Закона за отбраната и въоръжените сили армията може да помага само при борба срещу разпространяване на оръжие за масово унищожение, тероризъм и незаконен трафик на оръжие.

„Някой знае ли какво точно ще извърши този човек, при положение че 18 часа след извършването на престъплението успешно се укрива? Оказа се, че е охранител. Извършва брутално убийство в центъра на български град. В закона за противодействие на тероризма една от дефинициите за тероризъм е този, който създава смут и страх в населението”, изтъкна Каракачанов.

„Вече се е укрил, избягва успешно камерите, полицията не може да го засече, възможно е да е въоръжен. Явно няма намерение да се предава. Знаете ли дали този човек нямаше да вземе заложник, за да се спаси? Явно той има намерение да избегне тежестта на закона”, допълни министърът.

Той подчерта, че според заповедта е била за съдействие извън градовете. „В горите специалните сили са много по-добре обучени от полицейските части”, аргументира се той.

„Ако беше взел заложник или беше убил още някой, същите тези хора, които сега ми задават тези глупави въпроси, щяха да зададат въпроса, а защо армията и специалните сили, които са били на 20 км от там, не са оказали съдействие на органите на реда и се е стигнало до още престъпления. Аз съм преценил, аз си нося отговорността”, категоричен беше министърът.

По думите му армията не е институция, която стои само зад оградата на поделението. "С президента нямаме никакви проблеми", каза още в разговора Красимир Каракачанов. "Не се страхувам от вот на недоверие към кабинета", подчерта също военният министър.

По темата за изтребителите той припомни, че работна група по време на служебното правителство е класирала два от самолетите и е дисквалифицирала третия от кандидатите, а парламентът създаде комисия, с която иска да проучи как точно е взето това решение.

„За мен няма никакво значение какво ще реши парламентът. Разбира се, би било лошо, ако парламентът реши да не подновяваме авиацията си. Но ако парламентът реши да водим преговори не с двете страни, които са класирани, а с трите, които са участвали, ние сме длъжни да го спазим”, посочи министърът.

„Като министър на отбраната съм лобист за това българският данъкоплатец да си похарчи парите за нещо, което си струва, а не за нещо, от което някой друг ще спечели и ще сложи едни пари в джоба. Публична тайна е, че при покупка на военна техника във времената преди мен имаше доста сериозен лобизъм и едни хора прибраха едни пари в джобовете”, отбеляза Каракачанов.

„Лично аз смятам, че самолетът трябва да бъде нов и да бъде при изгодни условия, но не означава, че трябва да зарежем това, което имаме авиация”, допълни той.