Меркел отговори на въпроси от гласоподаватели

Въпросите обхващаха темите за имиграцията, здравеопазването, пенсиите, обтегнатите отношения с Турция

Около 150 германски гласоподаватели зададоха вчера вечерта разнородни въпроси на германския канцлер Ангела Меркел, която се кандидатира за четвърти мандат на парламентарните избори този месец, предаде ДПА.
Въпросите обхващаха темите за имиграцията, здравеопазването, пенсиите, обтегнатите отношения с Турция.
Импровизираното интервю се състоя в северния германски град Любек и бе излъчвано по телевизията. В началото на предаването Меркел призова хората от всички прослойки, в това число младите и старите, германците и имигрантите, силните и слабите, да се обединят.
Говорейки за имиграцията, Меркел повтори, че отхвърля налагането на таван върху броя на пристигащите мигранти в страната.
За подобно нещо настояват традиционният партньор на християндемократите на канцлера - Християнсоциалният съюз от Бавария.
Меркел призова гласоподавателите да проявят състрадание към мъките на бежанците, принудени да избягат от домовете си. Тя посочи конкретно хората, бягащи от сирийската гражданска война. Меркел обаче увери, че положението от 2015 г. няма да се повтори.
Тогава в Германия дойдоха около един милион мигранти и бежанци.
В отговор на въпрос на млад иранец, изразил безпокойство от засилващите се антиимигрантски настроения, съпътстващи възхода на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия", Меркел призова имигрантите да не губят надежда и каза, че куражът е необходим срещу подобни настроения.
Запитана за обтегнатите отношения с Турция, германският канцлер призова за добри връзки с голямата турска общност в Германия и заяви, че турците в Германия трябва да знаят, че тук са си у дома и че германците ги уважават.
Същевременно днес в интервю за германския в. "Берлинер цайтунг" Меркел призова Унгария бързо да приложи решението на Съда на ЕС за миграционните квоти, предаде Ройтерс.
Миналата седмица Европейският съд отхвърли жалбите на Унгария и Словакия срещу плана на Брюксел за задължителни квоти за преразпределяне на кандидатите за убежище, пристигнали в Гърция и Италия. В петък унгарският премиер Виктор Орбан каза, че неговото правителство няма да промени своята антиимигрантска позиция.
Днес Меркел заяви, че е неприемливо страна членка на ЕС да твърди, че не се интересува от решение на Европейския съд.