Тръмп: Санкциите срещу Северна Корея са само началото

Те са нищо с това, което предстои

Доналд Тръмп заяви, че новите санкции, наложени от ООН, за Северна Корея са „много малка стъпка и не са кой знае какво“. Преди срещата си с премиера на Малайзия Наджиб Разак, Тръмп коментира пред журналистите: „Не знам дали има последици от нея, но беше хубаво да се съберат петнайсет гласа за и нито един против. Тези санкции обаче са нищо в сравнение с онова, което предстои да се случи“.

Заради последния, шести ядрен опит на Северна Корея, който е и най-мащабният до момента, Европейският съюз реши да наложи нови, по-сурови санкции на държавата и вече обмисля прилагането на допълнителни. „Сега ще приложим санкциите на ООН, както сме правили винаги досега“, заяви в Страсбург върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Тя допълни, че целта на Европейския съюз е да установи мир на Корейския полуостров, без ядрени нападения. Тя категорично отхвърли намесването на военни средства при решаването на проблема, като уточни, че намерението на ЕС може да бъде постигнато само по дипломатически път.

Северна Корея веднага реагира след налагането на новите санкции и заплаши, че ще ускори разработката на забранените й военни програми. „Приемането на новата незаконна и зловредна резолюция за санкциите, изфабрикувана от САЩ, позволи на КНДР да се увери, че избраният от нея път е правилният. КНДР ще се постарае да се сдобие с още по-голяма сила, за да защитава своя суверенитет и правото си на съществуване“, съобщиха с декларация от външното министерство на Северна Корея.