Гл. комисар Николов: В пожарната никога няма да използваме дрехи втора ръка

В момента липсват 1400-1500 нови облекла в пожарната

Условията за работа на пожарникарите се подобряват. Това заяви пред Нова Телевизия главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”. Думите му идват на фона на протестите на пожарникарите.

В четвъртък навръх професионалния си празник предстои те да изкажат недоволството си пред парламента. Към тях ще се присъединят и полицаите, както и други служители на МВР. Всички те искат по-високи заплати, нов закон за МВР и нови униформи, с които да работят. Проблем в сектора е и остарялата материална база.

Николов уточни, че държавата работи по три направления - повишаване на професионалната квалификация, подобряване на битовите условия и осигуряване на лични предпазни средства.

Той коментира оплакванията на пожарникари, че използват дарени униформи втора ръка, с думите: "Не е било и никога няма да влязат в оборот дрехи втора ръка. Става дума за дарение от Канада".

Той уточни, че в момента в пожарната липсват 1400-1500 нови облекла, а огнеборците използват по-стари и такива от дарения. Към момента е подадена заявка за нови 700 комплекта. "Тези облекла, плюс доставените 250, плюс следващата обществена поръчка за 270, ще решат проблема. В пожарите няма хора със скъсани дрехи. Има такива с по-старички. Нашите хора не са незащитени", категоричен беше той.

По думите му бюджетът на пожарната е 200 милиона лева. От тях 185 милиона отиват за заплати, а другото е текуща издръжка.

Ако исканията на протестиращите не бъдат изпълнени след 5 януари 2018 година - денят, в който страната ни поема председателството на Европейския съюз, те се заричат да протестират ежедневно.