Радев: Натискът върху границата на България е намалял със 70 %

Радев отрече обвиненията на евродепутата Кати Пири (Холандия) за злоупотреби срещу мигранти от страна на български гранични служители

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев изрази надежда случаят с отвличането на Адриан Златков да остане изолиран. Министърът направи този коментар в отговор на въпроси на български журналисти в Брюксел след участието си в Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи.
Надявам се да е изолиран случай, всички ме уверяват в това. Много ми се иска през ум да не им минава (на похитителите да посягат на хора - бел. кор.), но се случват такива неща. Сформиран е екип, работи професионално, уверен съм, че имаме капацитета и специалисти, имат всякакви правомощия да работят по правилата. Имаме нови данни и се надявам скоро този случай да бъде разкрит, не може да се случват такива неща в държава, считана за стабилна на Балканите, коментира Радев.
В отговор на въпрос той уточни, че не е чул искане от екипа и професионалното ръководство на МВР за допълнителни промени в законодателството, с които да се предотвратяват подобни посегателства. Законодателството е уредено добре, наказанията са достатъчни, стига да се приложат, защото знаете какво стана с т.нар. "Нагли". Не съм чул някой да иска промени в законодателството, посочи министърът.
Заплатите на всички в МВР трябва да бъдат повишени, няма друго мнение, заяви той по повод исканията и протестите на служителите. Става дума за целия сектор на сигурността, уточни министърът по повод необходимостта от повишаване на заплащането. Той призова всички, които искат да помогнат, да бъдат активни в парламента при обсъждането на следващия държавен бюджет.
Радев отрече обвиненията на евродепутата Кати Пири (Холандия) за злоупотреби срещу мигранти от страна на български гранични служители. Той съобщи, че е разпоредил да бъде изпратена справка до българските евродепутати и до Пири, с която се опровергават нейните твърдения.
Бях силно и неприятно изненадан, веднага направих проучване. Това, което тя казва, не е вярно - точно обратното е. Нека вземе информация от Фронтекс, досега на българската граница от началото на годината са работили 1029 представители на Фронтекс, една трета от тях са холандци. На българо-турската граница са работили 664 европейски служители, от тях 59 са холандци - да ги попита тях. Нито един сигнал няма нито от холандци, нито от други, нито от Фронтекс  за нехуманно поведение от наши гранични служители. В парламента може да се говори всичко, посочи Радев.
Той добави, че се наблюдава известен миграционен натиск през Черно море. Успяваме да връщаме в Турция дори и онези, които залавяме в международни води, уточни министърът. Той добави, че мигрантите, които нямат право да останат у нас, биват връщани без много шум. Връщаме онези, които не могат да дадат обяснение какво правят тук. Бройката е малка, затова може би успяваме, дано не се увеличава, добави Радев.
Министърът съобщи, че България споделя информация със своите партньори в областта на тероризма. Нашата информация е ценна и качествена. За мен ще бъде голяма радост, ако успеем по време на нашето председателство на Съвета на ЕС до средата на следващата година да влезем в Шенген. Малко съм оптимист, но ми се иска, коментира министър Радев.