Зигмар Габриел: ЕС трябва да прекрати преговорите с Турция

ЕС трябва да прекрати преговорите с Турция заради извършваните от Анкара нарушения на човешките права, заяви Зигмар Габриел

Министърът на външните работи на Германия Зигмар Габриел заяви днес, че Европейският съюз трябва да спре преговорите с Турция заради извършваните от Анкара нарушения на човешките права, предаде Ройтерс.
Не можем да водим преговори за присъединяване със страна, която нарушава човешките права, която нарушава свободата на медиите, която изпраща граждани на Европейския съюз в затвора без някаква ясна причина, каза Габриел в интервю за радио Ес Ве Ер.
Габриел добави, че ЕС може да развие "нова форма на сътрудничество" по време на преговорите за излизането на Великобритания от блока и подобие на този модел може да бъде използван за други страни като Турция.
По време на телевизионен дебат в началото на месеца между германския канцлер Ангела Меркел и социалдемократическия кандидат за канцлер Мартин Шулц и двамата изразиха готовност за прекратяване на преговорите за членство на Турция в ЕС.