Учени установиха защо получаваме кариеси

Общество

17-09-2017, 16:44

Снимка:

pixabay

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Скърцането със зъби - признак за тормоз?

91 процента от децата в София имат кариеси

Експертите препоръчват грижите за устната кухина при децата да започнат преди появата на зъбки

Американски и австралийски учени установиха, че причината за появата на кариеси не е генетичното предразположение, а нездравословният начин на живот и неправилните грижи за устната кухина, съобщава БНТ, позовавайки се на БТА.

Специалистите са взели натривки от устната кухина у 5-11-годишни близнаци, 205 от които еднояйчни, а 280 - двуяйчни. Това е позволило да бъдат открити различията в генетичните особености на оралния микробиом у деца, които се развиват в сходни условия.

Учените констатираха, че част от микрофлората действително се наследява, но не онази, която е свързана с поява на зъбни увреждания. Специалистите заключиха, че с времето процентното съотношение на предаваните от родители на деца микроби намалява, докато броят на свързаните със заобикалящата среда микроорганизми се увеличава. За съдържанието на стрептококи, с които е свързано развитието на кариеси, в устата са отговорни външни, а не наследствени фактори.

Експертите препоръчват грижите за устната кухина при децата да започнат преди появата на зъбки. По мнението на учените, за разпространението на бактерии по зъбите допринася консумацията на захар. Те препоръчват като профилактика зъбите да се мият не по-малко от два пъти дневно.

Резултатите от изследването са публикувани в Cell Host & Microbe.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен