Цацаров: Президентът е достатъчно мъдър, за да реши за избора на председател на ВАС

Нека видим кой антикорупционен закон в крайна сметка ще влезе в Народното събрание

Президентът е достатъчно мъдър, за да вземе най-правилното решение за избор за председател на Върховния административен съд (ВАС). Това каза главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти след официалната церемония по откриването на новата сграда на Софийския районен съд, съобщи агенция „Фокус“.

„Нещата се движат по конституция, избор има. И каквото и да реши държавният глава, то подлежи на изпълнение и се материализира в указ. Не ме карайте да предричам ходовете му, нито това, което той смята. Негово пълно право е да реши, защото процедурата е такава“, каза той.

Главният прокурор коментира и проведената вчера мащабна акция на МВР, той обясни, че тя е започнала във Варна и е продължила в София, но няма връзка с отвличането на Адриан Златков. „Става въпрос за наркотици, но и не само за това. А по отвличането продължава да се работи изключително упорито. Знам много добре работата на екипа на СДВР и това, което мога да кажа, е, че тя продължава. Когато му дойде времето, ще коментираме“, каза той.

Цацаров се спря и на темата за антукорупционния закон. „Нека видим какво в крайна сметка ще влезе в Народното събрание. Очевидно има два момента, които са най-конфликтни. Единият, най-спорният, е начинът, по който се формира ръководството на антикорупционния орган, или по-точно начинът, по който се избира или решава. Този въпрос е политически и той трябва да бъде решен по съответния парламентарен ред в хода на гласуване на законопроекта.

По вторият въпрос – дали органът да има разследващи функции, аз съм раздвоен, защото, от една страна, мисля, че е полезно да има такива, от друга страна, обаче единият законопроект, който предлага това, на практика възпроизвежда отново разпоредби от отменения закон за ДАНС, когато там имаше разследващи агенти. Мисля, че едно от най-полезните места, на което тази дискусия ще протече, е Консултативният съвет за национална сигурност на 9 октомври, където сме поканени от президента да представим доклади“, обясни той.

На въпрос дали вижда способен хирург, който да оперира обществото от корупцията Цацаров отговори, че опитът и всичко онова, което става в други страни, са го научили, че да се говори за способен хирург не е правилно. „Всичко става с екип, един хирург не може да направи нищо сам“, каза той.

За посещението на главния прокурор на Русия Юрий Чайка, Цацаров каза, че е подписано споразумение за сътрудничество между прокуратурите на двете страни. „Ще бъде подписана програма за двустранно сътрудничество – за взаимно обучение на прокурори, като първото мероприятие в тази програма е сътрудничество в областта на антитероризма“, каза той.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"