Министър Радев отхвърли критиките на пожарникарите

Радев и Николай Николов направиха първа символична копка на нова сграда на Шеста служба пожарна безопасност в кв. Овча купел

"Твърденията за влошаване на материалните условия в пожарната са манипулативни и пожарникарите не са плащали за униформи втора ръка", заяви директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов, предава БНТ. Николов и министърът на вътрешните работи Валентин Радев направиха първа символична копка на нова сграда на Шеста служба пожарна безопасност в кв. Овча купел.

По думите на Николов, само през последните няколко години са инвестирани 340 млн. лв. в подобряване на материалните условия, както и за закупуване на нови предпазни средства. Вътрешният министър Валентин Радев отхвърли критиките на пожарникарите, които протестират миналата седмица, и заяви, че проблемът със старите предпазни облекла ще бъде решен скоро.

"Споменах преди малко, че са инвестирани 350 милиона в нова модерна техника, в предпазни средства. Като говоря за предпазни средства, закупили сме 9600 предпазни средства. Вижте дали има някой пожарникар, който не е облечен както трябва. Вярно е, обаче, и, че експлоатирайки тези защитни облекла, те се износват и трябва нови да доставим. До края на следващата година прогнозно, ако обществените поръчки не зациклят, ще решим 100% и този въпрос", каза Николай Николов.

"Това е една от посоките, в които прави дирекцията - битовите условия да бъдат на добро ниво, енергийната ефективност да бъде на добро ниво, да има въоръженост. Пожарни да имат, да не ходят с кофите за вода, да нямали защитни облекла всички, да де - от 4000 нямат 1000 и нещо, ама 3000 имат защитни облекла. Постепенно ще наваксат, така е решило ръководството. Акцентът е върху техниката, акцентът е върху подобряването на битовите условия", коментира министър Радев.