Американски еврейски организации: България е пример

Догодина се навършват 75 години от спасяването на българските евреи

Българската делегация за 72-рата сесия на Общото събрание на Организацията на Обединените нации (ООН) се срещна в Ню Йорк с лидери на американските еврейски организации.
Президентът Румен Радев, вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и началникът на кабинета на министър-председателя Румяна Бъчварова разговаряха с ръководствата на еврейските  организации, между които Б’ней Б’рит Интернешънъл, Американския еврейски комитет, Лигата срещу поругаването, Американски еврейски конгрес и Конференцията на президентите на основните еврейски организации.
"Доказали сме с нашата история, че българският и еврейският народ споделят общи ценности", изтъкна президентът Радев.
"Приятели сме на България от десетилетия. Знаем, че догодина се навършват 75 години от спасяването на българските евреи и ще работим заедно с България, за да изтъкнем нейната уникална роля, защото светът не вижда много такива примери днес. Премиерът Бойко Борисов е голям наш приятел", изтъкна Дейвид Харис, изпълнителен директор на Американския еврейски комитет, пред външния министър Екатерина Захариева.
"По време на нашето Председателство на Съвета на ЕС се надявам да се организира среща на високо равнище ЕС-Израел. Приятелите трябва да обсъждат общите си теми директно, а от 5 години не е имало такава среща", изтъкна министър Захариева. Тя благодари на американските еврейски организации за ролята им за укрепване на отношенията на България със САЩ и с Държавата Израел.
Една от целите на предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 година е да насърчи почитането на жертвите на Холокоста и да насочи усилията на ЕС в борбата с антисемитизма, ксенофобията и езика на омразата.
На 29 юни т.г. България бе приета в Женева за страна-лиазон в Международния алианс за възпоменание на Холокоста и така стана първата държава, стартирала процеса по пълноправно членство в организацията след 2009 г.
По традиция ръководителят на българската делегация за участие в сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк и министърът на външните работи, провеждат срещи с ръководствата на еврейските организации в САЩ. Тези срещи представляват отлична платформа за обсъждане на широк кръг въпроси от взаимен интерес.