Международният форум „Виа Понтика” завършва днес в Балчик

Фестивалът ще бъде закрит тази вечер в читалище „Паисий Хилендарски” в Белия град от 18 часа

Своеобразно официално представяне на стенопис в детското отделение на болницата в Балчик ще се състои днес в 15 часа. Негови автори са Михаела Канелова, Петя Суванджиева, Биляна Найденова, Ели Табакова – студенти от специалност „Дизайн за детската среда” в Националната художествена академия – София, с ръководител ас. Георги Цанов. Проектът за стенопис в детското отделение на болницата, който се реализира в рамките на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика”, има за цел облагородяване на средата на лечебното заведение чрез внасяне на близка до децата атмосфера на интериора. От особено значение е психологическият и образователен ефект на творбата за децата, които възприемат болничната и клинична среда като негостоприемна.
Второто събитие в последния фестивален ден – 20 септември, е откриването на изложбата „Акварели” в 17 часа в Художествената галерия. Тя е част от творческото Ателие по живопис и включва живописни творби и търсения в акварелната техника, изработени по време на форума. Сред авторите са проф.Катерина Джорджевич, Йелена Милосавлевич – Факултет за изкуства, Нишки университет; Михай Бобоц, Йелена Мицу – UNArte, Букурещ, Румъния; Лидия Мартинович, Душан Джукич – Университет за изобразителни изкуства - Цетине, Черногорски университет;  Барбара Джокич, Желяна Стоянович – Факултет за приложни изкуства, Университет по изкуствата, Белград, Александра Димитрова и Нели Друмева от Националната художествена академия в София.
Десетото юбилейно издание на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика” ще бъде закрито тази вечер в читалище „Паисий Хилендарски” в Белия град. В 18 часа на сцената ще излязат изпълнителите от ансамбъл „Тракия” с главен художествен ръководител проф. Дженева.