Лицензът на "Емко" ще бъде възстановен при изпълнени всички изисквания на закона

Главният секретар на МВР потвърди, че има боеприпаси, които се съхраняват неправомерно

Лицензът на завода за специална продукция "Емко" ще бъде възстановен, когато бъдат изпълнени всички изисквания на закона, каза пред журналисти днес Емил Караниколов, министър на икономиката. Министърът призова работниците от завода вместо да протестират, да накарат своите ръководители да изпълнят всички изисквания за връщане на лиценза на фирмата.

Караниколов добави, че преди външнотърговската фирма "Кинтекс" е купувала определени боеприпаси от "Емко" на цени между 5 и 10 процента по-скъпо, отколкото ако ги беше купувала от ВМЗ или от "Дунарит". За тези действия на Кинтекс" през 2015 и 2016 година съм подал сигнал до прокуратурата, каза той.

Министърът на икономиката Емил Караниколов е наредил проверка в "Кинтекс" за 10 години назад. Това стана ясно по време на извънреден брифинг в министерството. "Ще проверяваме как са извършвани сделките и дали най-добрите оферти са печелили", обясни още той. "Не знам кога ще бъдат отстранение нередностите в "Емко" и кога ще им бъде върнат лицензът", каза още министър Караниколов.
"Задължение на „Кинтекс“ е било да поиска оферти и от трите компании производители, но това не се е случило – „ВМЗ-Сопот“ и „Дунарит“ са били пропуснати", допълни още Караниколов. „Вече съм изпратил сигнал до прокуратурата на Република България. Видно от сигнала е, че тези боеприпаси се произвеждат от три компании – „ВМЗ-Сопот“, „Дунарит“ и „Емко“. Задължение на „Кинтекс“ е да поиска оферта от всички производители. Но от „ВМЗ-Сопот“ и „Дунарит“ не са поискани. Извършихме проверка в държавното дружество и цените, които тогава сме могли да дадем за тези боеприпаси, са били с от 5% до 10% по-ниски. Защо се е случило това заобикаляне – това ще го каже прокуратурата, но това е факт“, обясни той. Министър Караниколов коментира и протеста на служителите на „Емко“, като обясни, че цялото правителство осъзнава страховете на работниците на дружеството. „Но апелът ми към тях е следният – самите те няколко пъти потвърдиха, че има нередности, за които казват, че са маловажни. Днес и главният секретар на МВР потвърди, че има боеприпаси, които се съхраняват неправомерно. Самите работници трябва да обърнат внимание, че отстраняването на тези нередности е с цел превенция и защита на тяхното здраве. Ако, не дай си боже, нещо стане, и аз утре изляза и кажа, че тези нередности са маловажни - какво ще стане? Всички сме поели ангажимента, че при отстраняване на нередностите незабавно ще бъде върнат лицензът за внос и износ. Лицензът за производство не е прекратен“, каза той. Караниколов обясни, че не е разпореждал прекратяване на договора между „Кинтекс“ и „Емко“, както се тиражираше. „Производителят е длъжен да натовари на кораби тези боеприпаси. Това е задължение на дружеството производител и е невъзможно за Кинтекс“, каза още той, цитиран от Фокус.