Изложба в Аптека „Хипократ” представи лечението преди два века

Мисия Пловдив

21-09-2017, 08:50

Снимка:

ОИ "Старинен Пловдив"

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Откриване на две изложби и прожекция на филм се състояха в третия ден от Празниците на Стария град 2017

Изложба „Лечението през Античността и Средновековието” бе открита в Старинна Аптека „Хипократ”.В рамките на 5 информационни табла са представени древни лечители, лечебни центрове през този период, лечебни средства и начини за тяхното приготвяне, съхранение на медикаменти и фармацевтични инструменти.Споменати са също и някои светци-лечители и манастирите като лечебни центрове.Тези информационни пана ще останат в постоянната експозиция на първия етаж в музейната аптека.Събирането на информацията е плод на тригодишен изследователски труд, като целта е да се проследи връзката между дългогодишните лечебни традиции по тези земи и фармацията от 19-ти век.
Представянето на информационните табла бе съпроводено с демонстрация-експеримент на три стари рецепти от първата половина на 19-ти и началото на 20-ти век: за възпален стомах; за бронхит; за рани, навяхвания и изкълчвания.Те са записани от учителя Никола Събчев от град Чирпан.
По-късно през деня мобилната изложба „Вазовият Сопот”, собственост на къща музей „Иван Вазов” в Сопот, гостува в Стария град.Тя бе подредена в приземния етаж на  къща „Стамболян”. Експозицията включва 14 тематични табла: Роден град, Семейство, Роден Дом, Сопот в творчеството на Иван Вазов, „Под игото” и други.Акцентът е поставен върху значимостта на фамилията Вазови, значението на Сопот върху формиране личността на младия Вазов, творбите на Вазов за родния му град.Освен таблата са представени и експонати от фонда на музея в Сопот.
„Изложбата е създадена преди 2 години, по повод 165 г. от рождението на големия български писател и 80 г. от откриването на къща музей „Иван Вазов” в град Сопот.Експозицията е обиколила много места в страната, сред които Батак, Добрич,    с. Ветрен, Мездра и др.Миналата година е гостувала в Пловдив на НБ „Иван Вазов”, а сега е тук за Празниците на Стария град 2017”, обясни Стефан Филчев, директор на къща музей „Иван Вазов”. Той показа служебник, принадлежал на йеромонах Викентий от Араповския манастир. „Когато Сопот изгаря, Викентий приютява Съба Вазова, майката на Иван Вазов и две от най-малките й деца-Борис и Владимир, както и баба Ана (Вазовата баба).Този дякон Викентий служи и като прототип от романа „Под игото” със своя характер-благ и милостив”, разказа Филчев.
Специално за пловдивската публика са показани посмъртната маска на „патриарха на българската литература“, ценни вещи и оригинални ръкописи от фонда на музея.Изложбата може да бъде разгледана до 17 ноември 2017 г.
На  първия етаж в къща „Стамболян” бе излъчен документалният филм „Светът ДиКиро”, продукция на БНТ Пловдив.В него се проследяват житейският и творчески път на големия български художник Димитър Киров.
Димитър Киров, известен като ДиКиро, е роден на 20 май 1935 г. в Истанбул. През 1959 г. завършва Художествената академия „Николай Павлович”, „Монументална и декоративна живопис” при проф. Богданов.Твори в областта на живописта и монументалното изкуство (фрески, мозайка, сграфито).Големият художник живее и работи в Пловдив. Има над 30 изложби в страната и чужбина.Негови картини притежават Националната художествена галерия и много галерии, музеи и частни колекции в България, Армения, Белгия, Венецуела, Германия, Грузия, Гърция, Дания, Испания, Канада, Кипър, Мексико, Русия, Турция, Франция, Холандия, Чехия, Швейцария, Швеция, Япония.Носител е на престижни държавни и художнически отличия, включително и наградата Пловдив (1967 г.) за изобразително изкуство.