Уникални находки откриха в Провадия-Солницата, най-древния град в Европа, обитаван преди близо 6500 години, съобщава bTV.

Заради добиваната в несметни количества сол, която в дълбоката древност е била със стойността на злато, тук са живеели най-богатите хора в Европа.

"Все още не ни е ясно каква точно е връзката, но от наша гледна точка причината за богатството на Варненския некропол е именно солта на Провадия", посочи проф. д.и.н. Васил Николов от Националния археологически институт към БАН.

Затова не е изключено в центъра на града да има злато, по-внушително дори от Варненския некропол.

Сред находките е медно оръдие за обработка на ценния метал, което е най-старото намерено досега в Европа. Има също керамичен бебешки биберон, украшения от егейска мида и тракийско зарче от късния период на могилата.

Друго разкритие е свързано с отбранителната стратегия на града. Най-древната европейска цивилизация е пазила богатството си чрез уникални радиални стени, които нямат аналог в света. Те са пречели на нападателите да проникват организирано.

Според учените, цивилизацията по тези земи е изчезнала заради засушаване, продължило повече от 1000 години. Доказателства за него са открити в кладенец на 64 века.