Казанлък празнува Независимостта

Духовници отслужиха водосвет за здравето и благоденствие

Много хора откликнаха на поканата на Община Казанлък и днес се събраха край емблематичната за историческата дата Лъвова чешма в Казанлък, наричана още „Царската чешма“. Това е мястото, на което преди 109 години свободолюбивите казанлъчани ликуват за щастливата вест от провъзгласяването на Независимо българско царство от цар Фердинад I.

За „триумфа на българската народна кауза“ присъстващите поздрави директорът на Националния парк-музей „Шипка – Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов. В словото си той припомни за „Възраждането на България на политическата карта на Европа“ на празничния 22 септември и определи независимостта на България като „висша гражданска ценност, постигната дръзко, непоколебимо, с умереност и такт“. „Имаме своята роля както в Европа, така и на Балканите“ приветства д-р Ангелов гостите на тържеството.

Казанлъшки духовници отслужиха водосвет за здравето и благоденствието на жителитe на община Казанлък и за трета поредна година осветиха училищните и патриотичните знамена.

В празничната програма на Община Казанлък взеха участие Смесен хор „Севтополис“ с диригент Дора Кошева, танцови формации към Народно читалище „Жар – 2002“, възпитаници на Марияна Мъгева към Народно читалище „Възродена искра – 2000“.

Весело общо хоро събра народни представители от Старозагорски избирателен район, Общинското ръководство, Общински съветници, кметове на населени места, преподаватели и ученици от казанлъшките училища, граждани и патриоти, специални гости от Регионален клуб „Традиция - 23 Пехотен шипченски полк“ към Национално дружество „Традиция“.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен