Защо не можете да отслабнете?

Общество

24-09-2017, 10:41

Снимка:

wikipedia

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Защо трябва да спортуваме редовно?

Грешки, които да не правите, когато се опитвате да свалите килограми

Случвало ли ви се е няколко седмици да сте на диета, ядейки само плодове и зеленчуци, но да не свалите и един килограм? Не сте сами, това е много често срещан проблем, твърдят диетолозите.

Проблемът е, че много хора правят елементарни грешки, когато са на диета - но те не знаят това. Нека видим кои са най-честите грешки и какво можем да направим за да не ги повтаряте:

Да мислите в кратък план - когато сте на диета, вие мислите за нея като точно това; диета, след която ще се върнете към старите си навици. Това е грешка. Ако искате да пожънете успех при храненето трябва да го третирате като лайфстайл. Много удобно е да си броите и калориите, като според диетолозите, една жена може да яде между 1300 и 1500 калории на ден и да сваля килограми.

Да се замозалъгвате - може да си мислите, че следвате диетата си перфектно, но ако числото на кантара не мърда, може би е време да преосмислите какво наистина ядете. Много често хората ще изядат една вафла, шоколад или парче торта, но те няма да броят лакомството към диетата си и ще се правят, че не са го изяли. Бъдете честни със себе си, няма как по друг начин да постигнете резултати.

Да не тренирате - това е много очевидно, но все пак трябва да бъде споменато. Когато тренирате изгаряте повече калории, а и метаболизмът ви се засилва. Дори 20-30 минути тренировка на ден стигат.

Да се ограничавате - не е нужно да си самозабранявате любимите лакомства. Вместо това се награждавайте с малки порции на любимата ви вредна храна, иначе ще сте наистина нещастни.

Да не ядете - огромна грешка! Когато изпуснете закуска или обяд, кръвната ви захар пада и изпитвате голямо желание да ядете нещо сладко по-късно през деня - много често по-лошият вариант. Освен това, ако често изпускате да се храните и не си набавяте достатъчно калории, метаболизмът ви ще се забави.

Не всичката полезна храна е нискокалорична - всички знаем бабините истории колко са полезни някои храни, но истината е, че полезното не значи нискокалорично. По-добре е да се поинтересувате, но ето ви някои примери - в една лъжица олио има около 100 калории, а в шепа фъстици - до 150 калории. Други грешки са, да си слагате прекалено много дресинг на салатата или сосове на сандвича - неща като майонеза са много калорични.

Да забравяте, че в напитките има калории - колкото и здравословно и точно да се храните, ако често пиете някакви сладки напитки си набявате допълнително калории. За пример - в едно капучино има 120 калории, в 100 грама алкохол - около 250, а в половин литър газирано - около 200. Ако ще пиете такива напитики е добре, да си ги причислявате към дневната доза храна.

Най-важното за да отслабнете е просто - спазвайте диетата си, понякога се глезете и давайте всичко от себе си. Не забравяйте, че една грешна стъпка не променя 20 правилни стъпки!