Караниколов: Няма скандал във военно-промишления комплекс

Сигналът до прокуратурата е, защото Кинтекс е пренебрегнал Дунарит и ВМЗ-Сопот

Не бих казал, че има скандал във военно-промишления комплекс. Правителството стои зад работниците. В едно от дружествата има проблем. Това е ”Емко”, там има проверка на служба КОС и пожарна безопасност и там са констатирани нередности. Затова и е отнет лиценза на дружеството за внос и износ. Лицензът за вътрешна търговия не му е отнет. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов в ефира на Канал 3.  

"Продукцията на ”Емко” остана ненатоварена, защото ”Кинтекс” не може да изнесе продукцията. По закон производителят трябва да си подготви документацията за митницата. За да обезпечим договора сключихме договор с ВМЗ и вече се работи. Лицензът за вътрешна търговия не му е отнет", допълни министърът.

”Проверяваме ”Кинеткс” и ВМЗ за последните 10 години. От средата на 2015 ”Кинтекс” е подписал договори с ”Емко”. ”Кинтекс” има задължение да проверява кои дружества могат да произведат дадена продукция. В случая е изпратена оферта само на ”Емко”, а не на ”Дунарит” и ВМЗ, които произвеждат същата продукция. Защо питам аз? Защо ”Кинтекс” е пренебрегнал ”Дунарит” И ВМЗ-Сопот, разясни Караниколов във връзка със сигнала, който той подаде към прокуратурата в средата на седмицата.

”БСП имат право да ме викат винаги. Никой министър самостоятелно не може да вземе лиценз. Вземането на лиценза е станало с единодушно решение на Междуведомствената комисия”, коментира още икономическият министър. 

Сигналът до прокуратурата е, защото Кинтекс е пренебрегнал Дунарит и ВМЗ-СопотСнимка на Деня

Щрихи от Плевен