Караниколов: Държавата ще предприеме всички действия за придобиване на „Дунарит”

Подобна стъпка ще се предвиди от следващата година и за съживеното от държавата дружество „Авионамс”

Държавата ще предприеме всички действия за придобиване на „Дунарит”, тъй като не можем да допуснем дружеството да затвори или да има някакво сътресение – това означава сътресение за целия сектор на военнопромишления комплекс, коментира министърът на икономиката Емил Караниколов на днешното правителствено заседание.
Той посочи, че след придобиването на „Дунарит” ще бъдат отстранени посредниците при търговските сделки на дружеството, за да не бъде то източвано с допълнителни комисионни. По думите му, такива действия вече са предприети при останалите държавни предприятия. Като следствие от добрите резултати на „ВМЗ” е разпоредено увеличаването на фонд „Работна заплата” с 10 процента. Подобна стъпка ще се предвиди от следващата година и за съживеното от държавата дружество „Авионамс”, ако продължава да работи със сегашните темпове, каза министърът на икономиката.
„Нашият ангажимент като правителство е не само да се запазят работните места, а и с 10% да увеличим фонд „Работна заплата” на тези предприятия, защото всички работят много, а в същото време предприятията буквално се източват”, изтъкна премиерът Бойко Борисов, застъпвайки тезата за отстраняване на посредниците.