С. Паси: Война със Северна Корея би била пълна трагедия

Няма как да има промени там, ако населението само не пожелае да се промени

Това, което приказват лидерите на Северна Корея не са само приказки. Ядрената им програма се развива с пълна сила, експериментите им стават все по-успешни. Това, което най-малко трябва да иска света и от което трябва да се пази е война със Северна Корея. Това каза в ефира на Нова Телевизия Соломон Паси, бивш министър на външните работи.

Той заяви, че не може да прогнозира какво ще се случи, тъй като може да има измислени някакви много секретни и нови оръжия, за които никой не е чували. „Но ако е с оръжията, за които знаем, тогава трагедията ще бъде пълна. 12 километра между Северна и Южна Корея са напълно недостатъчни да защитят Сеул”, добави Паси.

Според него паралелно със санкциите и демонстрацията на сила трябва да се търси начин Северна Корея да се ангажира в един процес, който да доведе до демократизация. „Няма как да има промени там, ако населението само не пожелае да се промени. Севернокорейците имат нужда от приток на информация, те са държани в тъмнина и невежество”, категоричен е Паси.

"Ще е страшно, ако в евентуална война бъдат замесени и другите ядрени държави - Русия и Китай. Определено Китай няма само да съзерцава. Може да помогне на Северна Корея, поне исторически винаги е било така. Трудно е да се предвиди какво ще се случи сега", коментира още той.