Поклон пред героите на Добруджа

На събитието във Военното гробище в Добрич присъства и контраадмирал Митко Петев

С военен ритуал и панихида, отслужена от архиерейския наместник Иван Дойчев, в съслужение с добрички духовници, на Военното гробище-музей започна програмата в Добрич, посветена на празника на града. Кметското ръководство, добрички депутати, общественици, военноинвалиди и много граждани отдадоха почит на загиналите за Свободата на Добруджа.
Едва ли съществува друго място, в което усещането за живота, за страстта да дишаш, да чувстваш, да обичаш, да бъдеш, е толкова осезаемо и толкова силно, както тук. Тук, в гробищния парк – последният дом на хиляди мъже, толкова различни в земния си път. Път, който приключва тук в Добруджа, заяви в своето слово кметът на Добрич Йордан Йорданов. Толкова далечни, непознати и толкова близки в последния миг от живота си. Мигове от онези паметни дни на септември 1916 г., съградили за вечността Добричката епопея – епопеята на българския дух, каза още кметът като припомни, че Антон Страшимиров е нарекъл военното гробище – „Градината на мъртвите”.
На събитието  във Военното гробище присъстваха още контраадмирал Митко Петев – командир на Военноморските сили, народните представители Пламен Манушев, Даниела Димитрова, Красимир Янков, Даниел Петков й Йордан Йорданов, Сергей Лукянчук – генерален  консул на Руската федерация във Варна, Мехмед Юлдаш – вицеконсул на при посолството на Република Турция, областният управител Красимир Кирилов, представители на политически партии, общественици и граждани.

Източник: МГ ДобруджаСнимка на Деня

Щрихи от Плевен