Караниколов: "Емко" е добро дружество, важно е да продължи работа

След края на казуса с "Емко" ще се подготвят законовите промени по отнемането на лиценз за производство

Министърът на икономиката Емил Караниколов коментира пред журналисти, че предложенията за промени в законодателството, с които да може да се отнема лиценз за производство в дружества от военнопромишления комплекс /ВПК/, ако те са извършили нарушения, ще бъдат подготвени след приключването на случая с "Емко". Лицензът на дружеството за внос и износ е спрян за срок до шест месеца или до отстраняване на нередностите. Ако сега почнем да го правим, някой ще каже, че го правим, за да отнемем лиценза за производство на "Емко", отбеляза министърът.
Обмисляните законови промени преди това ще бъдат внесени за обсъждане в комисия към Министерството на икономиката за военнопромишления комплекс, в която участват и представители на бизнеса. Ако предложението бъде одобрено, то ще се придвижи по съответния ред в МС, допълни министърът. Той напомни, че сега по закон междуведомственият съвет може да спира лиценза за внос и износ, а не за производство.
За мен е необяснимо, когато на производствената площадка има боеприпаси, които се съхраняват, законът трябва да казва да се спре производството, а не вносът и износът, защото така не можеш да се освободиш от наличните стоки, отбеляза министърът след участието си в заседанието на парламентарната икономическа комисия. Той беше изслушан от депутатите за случаите "Емко" и "Дунарит".
Министър Караниколов съобщи, че на 6 октомври ще е извънредното заседание на междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и изрази надежда тогава казусът с дружеството да приключи. Министърът подчерта пред депутатите, че "Емко" е изключително добро дружество и е важно то да продължи да работи.
За "Дунарит" министърът отново повтори, че крайният собственик на дружеството е офшорна фирма.