Ръст от 15 на сто на туристите отчитат това лято в Шабла

Голям е процентът на румънските туристи

Туристическият сезон в района на Шабла беше много добър, съобщи кметът на крайморската община Мариян Жечев, цитиран от БТА. Между 1 юли и 15 септември почти не е имало свободни места в местата за настаняване. Данните до момента сочат ръст от 15 на сто на реализираните нощувки. Тепърва предстои да се анализират данните и от най-силният за туризма месец август.
Половината от летовниците в Шабленско са българи. Сред чужденците, голям е процентът на румънските туристи, тъй като регионът е близо до Румъния. Много са летовниците от бившите съветски републики, както и от Чехия, Полша, Унгария.
Големият проблем за Северното Черноморие остава дивото къмпингуване, подчерта Мариян Жечев. През летните месеци от плаж Крапец се изхвърлят двойно повече отпадъци спрямо периода март-април, а спрямо зимата - тройно повече. Подобно е състоянието и на територията между фара на Шабла и Тюленово, както и северно от Дуранкулак. Лошото е, че срещу този разход ние нямаме необходимия приход, с който да задоволим съответната нужда и разходът е за сметка на шабленци, посочи кметът. Той се надява, че то ще се регламентира след приемане на промените в Закона за туризма и Закона за Черноморското крайбрежи.