Н. Николов: В повече от 3000 населени места няма пожарни служби, но няма лишени

Синдикатите са категорични, че трима души са минимума в един дежурен пожарен екип

„С прегрупирането на пожарните служби в страната, на места времето за реакция ще се увеличи”, призна пред бТВ главен комисар Николай Николов по повод плановете на властта да прегрупира 12 районни пожарни и разпредели хората в други екипи.

„И сега имаме села, които ги стигаме след 30-тата минута. Времето ще се увеличи между 7 и 12 минути за конкретното населено място”, смята Николов.

В страната ще се прегрупират общо 12 служби, две от които са в Пампорово и Боровец. Хората, които работят там, ще бъдат разпределени към други денонощни екипи, които от двама ще станат по трима души в екип. Работата в Боровец и Пампорово ще бъде поета от екипите в Смолян и Чепеларе.

На местата, на които няма да има пожарникари след промените, ще дежурят доброволци, които в момента се обучават. Очаква се промените да приключат в края на следващия месец.

„Няма да има лишени райони. В момента в повече от 3000 населени места няма пожарни служби, но няма лишени. Реакцията ще е по-бавна, но няма да бъдат лишени”, увери Николов.

Синдикатите се обявиха против готвените промени. Според тях използването на доброволци в населените места не е достатъчно сигурно, тъй като обучението им не е на толкова високо ниво. В същото време синдикатите са категорични, че трима души са минимума в един дежурен пожарен екип, като е необходимо да бъдат 4, 5 или 6 души, за да бъдат ефективни действията им.

По думите на Николов и на него му се иска да назначат още хора, но няма как. „Очаквам времена, в които парламентът ще гласува един по-добър бюджет и ще можем”, допълва той.

На въпрос в Пампорово и Боровец как ще се пазят туристите, Николов предложи всеки хотел и туристически комплекс да си наемат частна противопожарна служба или да се обърнат към МВР за съдействие.