Mинистър Kралев инспектира строежа на „Арена Шумен”

Спортният министър се запозна със състоянието на спортната база в града

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев инспектира строежа на многофункционалната зала в Шумен и се запозна със състоянието на спортната база в града. Кралев посети Шумен по покана на кмета Любомир Христов, предаде пресслужбата на ММС.

„За мен беше важно да разгледам спортната инфраструктура. Разбира се, най-важният обект е новостроящата се „Арена Шумен”, коята се надяваме да бъде завършена до месец март 2018 г. Това е един подарък, който Вашият град заслужава и в нея ще се провеждат както спортни, така и културни мероприятия”, каза Кралев.

Строителството на „Арена Шумен“ се финансира с 8 млн. лв., отпуснати от правителството през август 2016 година. Многофункционалната спортна зала ще има 1500 стационарни седящи места, а с разполагане на мобилни трибуни на терена капацитетът й ще достига до 2400 души. Застроената площ е близо 5000 кв.м. Всички основни зони на залата са разположени така, че тя да функционира като единен комплексен организъм и да създава благоприятни условия за различни видове дейности.

Освен спортната зала, в района се предвижда да бъде изграден и паркинг, съобразен с местата в залата. Предвидени са също и зелени площи, детска площадка и спортни игрища на открито.

По време на посещението си министър Красен Кралев отбеляза, че състоянието на спортната база в Шумен не е добро, но подчерта, че реновирането й може да стане поетапно.

„Ситуацията в останалата част на страната не е по-различно. Ако трябва да сме честни, спортна инфраструктура у нас се прави от 2009 г. Непрекъснато обикалям България и виждам, че преди това няма един забит пирон. От 2009 г. постоянно правим реконструкции и строим нови съоръжения. „Арена Шумен” е 5-ата спортна зала, която изграждаме. Ще направим анализ заедно с кмета Любомир Христов и ще начертаем приоритетите за спортната инфраструктура на Шумен”, каза Кралев.

Той допълни, че е много важно да се обърне внимание и на тренировъчната спортна база, а не само на представителните съоръжения.

Кралев и кметът Любомир Христов разгледаха и терен между 3-то и 6-то основни училища в града, на който по новата програма за изграждане и реновиране на физкултурните салони може да бъде построен салон за двете училища.

Министърът се запозна и с проблемите на местната спортна общественост на среща с треньорите, представители на клубовете, учителите по физическо образование и директорите на училищата.